Hogyan készüljön a márciusi lakásbiztosítási kampányra?

  • lakásbiztosítás
  • márciusi kampány
  • otthon
  • otthonbiztosítás

Március közeledtével szinte naponta lehet olvasni a sajtóban is a lakásbiztosítási kampányról, így feltehetőleg már sokakhoz eljutott a hír a lakásbiztosítások rendkívüli felmondásának lehetőségéről. A rengeteg információ között azonban nem nehéz elveszni, ezért készítettünk egy listát, ügyfélként milyen lépéseken érdemes végighaladni. Hiszen a cél, hogy valóban átgondolt döntést hozhasson meg mindenki, aki ki szeretné használni a lakásbiztosítási kampány előnyeit.

1. Mi a márciusi kampány lényege?

2024-től kezdve a lakásbiztosítással rendelkezőknek minden év márciusában lehetőségük nyílik biztosítót váltani, függetlenül attól, hogy a rendes évfordulós felmondási időszakuk mikorra esik.

Ez a lehetőség nyitott mindenki számára, akár csak ingatlanra, csak ingóságra vagy mindkettőre szól a biztosítása, sőt, finanszírozott lakásokra és még társasházakra is vonatkozik. Arra kell figyelni azonban, hogy csak határozatlan időre kötött biztosítások mondhatóak fel a kampány során, és a hűségkedvezménnyel kötött biztosításoknál is lehetnek korlátozások.

További tudnivalók és gyakran ismételt kérdések a kampányról az alábbi tájékoztató oldalunkon >> olvashatóak.

2. Nézze át a jelenlegi lakásbiztosítását!

Az első lépés megnézni, megfelelő-e még a mostani biztosítás, vagy valóban kissé elavult már és ideje lenne frissíteni.

Ehhez elsősorban a biztosítási összeget kell felülvizsgálni. Ha 5-10 éve kötötte meg a biztosítást, mára már könnyen lehet, hogy ez az összeg nem tükrözi az otthon valós újjáépítési értékét: ezt nevezzünk alulbiztosítottságnak. Ez egyrészt az építőipari árak és munkaköltségek emelkedésének, tehát inflációs hatásoknak köszönhető, másrészt az időközben történt kisebb-nagyobb felújításoknak, az ingóság bővülésének. A biztosítók ugyan ezekkel a várható emelkedésekkel évente korrigálják („indexálják”) a biztosítási összeget (amit érdemes is elfogadni évfordulókor), de még ez sem biztos, hogy megfelel az otthon valós értéknövekedésének – hiszen például a felújításokról nem tudhat a biztosító. Vagyis ha történt a biztosításkötés óta eltelt években nagyobb felújítás, átalakítás, nyílászáró-csere, esetleg napelem-telepítés, akkor jó eséllyel már túl alacsony lesz a szerződésben szereplő biztosítási összeg. Bővebben is írtunk az alulbiztosítottságról ebben a cikkünkben >>.

A másik szempont az, hogy milyen kiegészítő fedezeteket tartalmaz a biztosítás. Ma már számtalan kényelmi és asszisztencia szolgáltatás közül lehet választani a lakásbiztosítási csomag összeállításánál, ráadásul lehet, hogy a biztosítás megkötése óta változtak meg úgy a család életkörülményei, hogy igény lett egy-egy kiegészítő fedezetre, például ebtartói felelősségbiztosításra, okosotthon-fedezetre vagy sporteszköz biztosítására.

Ha úgy látja, a jelenlegi lakásbiztosítása már nem nyújt elegendő védelmet az otthonának, akkor jöhet a következő lépés: megnézni a biztosítók ajánlatait.

3. Kalkuláljon új lakásbiztosítást!

A CLB lakásbiztosítás kalkulátorában ez egyszerűen megtehető, a főbb adatok megadása után már össze is lehet hasonlítani a biztosítók ajánlatait pl. biztosítási összeg, fedezetek, illetve biztosítási díj alapján. Kínálatunkban ráadásul Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások >> is megtalálhatóak, így egy helyen a hagyományos és MFO csomagok is összehasonlíthatók.

Fontos, hogy a biztosítás kiválasztásánál ne csak az ár legyen a döntő szempont! Bár a kampány apropóján a biztosítók (már a március előtti hetekben is) kedvezményekkel készülnek, amit érdemes is lehet kihasználni, de ahogy már kiderült, végső soron a biztosítási összeg és a tartalmazott fedezetek határozzák meg, hogy megfelelő védelmet nyújt-e az otthonnak a megkötött biztosítás. Érdemes alaposan átnézni, melyik csomaghoz milyen fedezetek választhatók, és eldönteni, mire van igazán szükség.

marciusi-lakas-kampany

4. Ha talált jobb ajánlatot…

…akkor nincs is más hátra, mint megkötni az új biztosítást, és felmondani az előzőt. A márciusi kampány során felmondott biztosítások a felmondás napjától (beérkezésétől) számított 30 napig élnek még, azaz legkorábban április 1-jével szűnnek meg: érdemes úgy időzíteni az új biztosítás kezdetét, hogy a kettő között ne legyen fedezetlen időszak. Ebben egyébként a CLB is segít, ha a kalkulátorban megjelöli, hogy a márciusi kampány során váltana biztosítót.

Sőt, nem csak ebben segítünk: a jelenlegi biztosítás felmondását is intézzük*, hogy a lehető legkevesebb gondja legyen a váltással. Így tényleg csak annyi a teendő, hogy március 31-ig átnézze jelenlegi biztosítását és eldöntse, szeretne-e élni a rendkívüli felmondási lehetőséggel.

5. Nyerjen a lakásbiztosításával tenerifei utazást!

Akár köt új biztosítást a márciusi kampányban, akár marad a jelenleginél, a lakásbiztosítás most akár szerencsét is hozhat: 2024. március 31-ig bármely, a CLB-n keresztül kötött lakásbiztosításával játszhat a nyereményjátékunkban, amelynek fődíja egy kétfős tenerifei nyaralás. A játék részletei és szabályai itt olvashatók >>.
 

 
 
*amennyiben március 31-ig aláírva beérkezik hozzánk a felmondási nyilatkozata a jelenlegi biztosítására

2024 február 22.

Legfrissebbek

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.

2023 június 29.
lakásbiztosítás, otthon, hitel

Aki jelzáloghitelt vesz fel, az számíthat arra, hogy a hitelt nyújtó bank előírja hozzá a lakásbiztosítás megkötését a fedezetként szolgáló ingatlanra. Ezek a lakásbiztosítások azonban nem különböznek olyan sokban a többitől, mint azt sokan gondolhatják: mutatjuk, mit kell tudni róluk!