Amit a lakásbiztosítás-váltásról tudni érdemes

  • lakásbiztosítás
  • otthon
  • lakás

Ebben a cikkünkben a lakásbiztosítás-váltás előtt állóknak és a váltást fontolgatóknak foglaltuk össze azokat a tudnivalókat és tanácsokat, amikre érdemes figyelni az új biztosítás kiválasztása és megkötése előtt.

1. Mikor és hogyan lehet lakásbiztosítást váltani?

A legtöbb lakásbiztosítást az évfordulót megelőzi 30. napig lehet felmondani, ezután már nincs lehetőség a váltásra. Kivételt képeznek ez alól a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (MFO): ezek esetén nem csak a fenti határidővel, hanem biztosítási időszakon belül bármely negyedév végével fel lehet mondani a szerződést – a biztosítás kezdetét követő három negyedév eltelte után.

Az új biztosítás megkötéséhez először érdemes összehasonlítani a biztosítók ajánlatait, ezt a CLB kalkulátorában már néhány kattintással meg lehet tenni. További tudnivalók a lakásbiztosítás váltásáról ebben a cikkünkben olvashatóak.

2. Miért ajánlott évforduló előtt átnézni a lakásbiztosítást?

Következőként vegyük sorra, egyáltalán miért érdemes egy-két évente elővenni a lakásbiztosítási kötvényt és átgondolni a tartalmát. Egyrészt a biztosítók egymástól eltérő díjazást alkalmaznak, így egy újrakalkulálás során előfordulhat, hogy (hasonló feltételekkel és fedezetekkel) egy másik biztosító a jelenleginél kedvezőbb díjat ajánl, vagyis anyagilag megérheti a váltás. Az is lehet, hogy időközben új fedezetekre lett szükség: például háziállattal bővült a család, esetleg valamelyik tagja elkezdett sportolni, amihez biztosítaná a sportfelszerelését; vagy éppen ellenkezőleg, a meglévő szerződés olyan fedezeteket is tartalmaz, amik feleslegessé váltak az évek során.

Az alulbiztosítottság

Emellett legalább ilyen fontos, ha nem még fontosabb szempont az alulbiztosítottság kérdése. Egy ingatlan (vagy ingósága) akkor alulbiztosított, ha alacsonyabb összegre van biztosítva, mint amennyibe az újjáépítése kerülne, vagyis a biztosítási összeg nem fedezné teljesen a kár helyreállítását. Többféle okból válhat az otthon alulbiztosítottá, megtörténhet ez például az ingóságok, berendezések évek alatti fokozatos értéknövekedésével (elég csak egy új okos eszközre vagy az újabb és újabb háztartási gépekre gondolni), de előfordulhat egy kisebb-nagyobb lakásfelújítás vagy -bővítés miatt is, ami természetesen jelentősen megnövelheti az ingatlan újjáépítési értékét. Az éveken át változatlanul hagyott lakásbiztosítási szerződés tehát mindenképpen magában hordozza az alulbiztosítottság kockázatát, ezért javasolt időnként átnézni és frissíteni azt. Erről a témáról több korábbi cikkünkben is írtunk részletesebben, például itt és itt.

3. A biztosítás újrakalkulálása: mire érdemes figyelni?

Következzenek azok a tanácsok, amik a kalkulációban és az új biztosítás kiválasztásában segíthetnek. Odáig rendben van, hogy az alulbiztosítottságot célszerű elkerülni, de akkor hogyan lehet megállapítani a helyes biztosítási összeget? Ehhez ingatlan esetében az újjáépítési értéket, ingóság esetén pedig a pótlási értéket kell figyelembe venni. Azaz nem az ingatlan piaci értékéből kell kiindulni, kár esetén ugyanis a biztosító nem ezt fogja kifizetni, hanem azt, amennyibe a kár helyreállítása kerül. A biztosítási ajánlatok kiszámítása során egyébként a CLB kalkulátora a megadott adatok – az ingatlan mérete, elhelyezkedése stb. – alapján becsül egy biztosítási összeget. Természetesen arra is jó figyelni, hogy túlbiztosított se legyen az ingatlan, hiszen az nagyobb kártérítéssel nem, csak magasabb biztosítási díjjal jár. A biztosítási összeg meghatározásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A másik szempont a biztosítási ajánlatok összehasonlítása során azok tartalma. A biztosítási csomagok más és más szolgáltatásokat kínálnak, ezeket érdemes alaposan átgondolni: hogy milyen kiegészítő fedezetekre és milyen térítési limitekre van szükség. Egészen más fedezetet igényelhet például az, aki panellakásban él és a társasház is rendelkezik saját biztosítással, mint az, akinek kertes háza vagy nyaralója van. Ezért a biztosítások összehasonlítása során érdemes nem csak a díjakat, hanem a szolgáltatásokat is mérlegelni.

Lakásbiztosítás váltása esetén tehát több szempont is van, amit figyelembe kell venni a döntés előtt. Bár bonyolultnak tűnhet a folyamat, mégis javasoljuk a meglévő szerződések időnkénti átnézését és a biztosítások újrakalkulálását a megfelelő biztosítási díj és nem utolsósorban az otthon megfelelő védelme érdekében. A váltási folyamatban pedig segítséget nyújtunk: ha a döntéshez több időre van szüksége, elmentheti kalkulációját és később is visszatérhet hozzá, vagy kérhet visszahívást is kollégáinktól, ha kérdése lenne ezzel kapcsolatban. Ráadásul, ha lakásbiztosítás-váltását a CLB-n keresztül intézi, nem csak az új szerződés megkötését intézzük, hanem a hozzánk még határidőben beérkező előzménybiztosítás felmondása birtokában a meglévő szerződés felmondását is. Ha a váltással kapcsolatban további segítségre lenne szüksége, bátran keresheti ügyfélszolgálatunkat a honlapon található chaten, vagy további elérhetőségeinken keresztül.

2023 január 02.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.