Csőtörés a társasházban: mit fedez a társasházi, és mit a lakásbiztosítás?

  • lakásbiztosítás
  • társasház
  • társasház biztosítás
  • felelősségbiztosítás
  • ingóságbiztosítás
  • ingóság
  • csőtörés

Társasházban élőknek elsőre bonyolultnak tűnhet a sokféle biztosítás a ház egyes részeire. Szerencsés esetben van a háznak biztosítása, azonban sokan nem értik, mi szükség van emellett külön lakásbiztosításra is. Vagy ha azt már megkötöttük, miért fontos, hogy a társasházit is fizesse a lakóközösség? Ebben az írásunkban tisztázzuk, mi a különbség a két biztosítás között, és hogyan tudják kiegészíteni egymást.

Mit fedez a társasház biztosítás?

A társasház biztosítása alapvetően a ház közös tulajdonát védi. Ennek elemei a közös használatú épületrészek, például a falak, a tető, a vezetékhálózat, a pince és a lépcsőház; de a teljes épületre is köthető biztosítás, ami a közös tulajdonú ingatlanrészeken kívül a lakásokra is kiterjed.

A társasház biztosítás fedezi az olyan, egész házat vagy több lakást érintő káreseményeket, mint a viharkár, tűz, csőtörés, rövidzárlat, amiket biztosítás hiányában a lakóknak önerőből kellene megtéríteniük. Gondoljunk csak bele, mekkora összegeket érhet el például egy tűzesetből adódó kár a társasházban – könnyen belátható, milyen megkönnyebbülés, ha ezt egy társasházi biztosítás fedezi.

Ebbe a biztosításba olyan kiegészítéseket is bele lehet foglalni, mint a felelősségbiztosítás, amely a lakók által egymásnak okozott kárt is megtéríti, a betöréses lopásból vagy vandalizmusból eredő kár és a liftet vagy kaputelefont ért sérülés; de még a közös garázsban álló autóban esett tűz- és elemi kárt is fedezheti. Emellett a társasház biztosításba bevehető kiegészítésként az ingóságbiztosítás is. Tehát nem feltétlenül csak a közös tulajdonra terjedhet ki, hanem egyéni tulajdonra is.

De akkor miért van szükség a lakásbiztosításra?

A társasház biztosítása révén tehát a közös tulajdonú és használatú épületrészek fedezve vannak, és szerződéstől függően a lakások is. Általában azonban nem terjednek ki a lakások ingóságaira: így például hiába fedezi a biztosítás a vihar miatt megrongálódó épületfalak javítását, ha a lakás berendezése is sérült, azt csak egy ingóságbiztosítás állja. Az is előfordulhat, hogy rendelkezik ugyan ingóságbiztosítási kiegészítéssel a ház, de az nem fedezi teljes mértékben a lakás berendezésének értékét: a leginkább ajánlott megoldás tehát a saját ingóságbiztosítás kötése.

Emellett egy lakásbiztosítással további hasznos kiegészítések köthetőek, mint a 24 órás lakásszerviz assistance: ezzel a szolgáltatással olyan tipikus vészhelyzetek esetén keres azonnal megfelelő szakembert a biztosító, mint a csőtörés, dugulás, vagy zárba beletört kulcs. Assistance kiegészítést a társasház is köthet, azonban ha a ház biztosítása nem tartalmaz ilyet, érdemes lakóként megfontolni.

csőtörés

A rettegett csőtörés: kinek kell fizetnie?

A társasházak egyik leggyakoribb balesete a csőtörés, amellyel nem csak a szóban forgó lakásban élő, hanem sokszor annak alsó szomszédja is szembesülni kényszerül. Ilyen esetben nincsenek mindig tisztában a felek azzal, hogy melyik biztosítónál kell bejelenteni a kárt.

Ma már szinte minden társasház biztosítás rendelkezik felelősségbiztosítás kiegészítéssel – ebben az esetben a társasház biztosítója fedezi az egymásnak okozott kárt, így a szomszéd eláztatását is. Ha a csőtörés nem egy lakáshoz tartozó vezeték, hanem az épület vezetékeinek sérüléséből adódik, természetesen azt is a társasház biztosítása fedezi.

Társasházi felelősségbiztosítás híján a lakók egyéni felelősségbiztosítása állja a szomszédnak okozott kárt.

Teendők társasházi lakóként

Hogy összefoglaljuk a tanulságokat, szedjük össze, mire kell figyelnie a társasházban élőknek:

  • A közös képviselőt felkeresve érdemes utánajárni, van-e a háznak biztosítása, és ha igen, pontosan mit fedez. Milyen tulajdonú ingatlanrészekre, milyen káreseményekre terjed ki?
  • Amit nem fedez a társasházi biztosítás, arra kiegészítésként ajánlott a lakásbiztosítás kötése, de sokszor elegendő lehet az ingóságbiztosítás is. Fontos tudni, hogy hiába fedezi ugyanazt a kárt több biztosítás is, csak az egyikre igényelhető a kárrendezés!

A CLB lakásbiztosítás kalkulátorában könnyedén összehasonlíthatja a biztosítók ajánlatait és megkötheti az Önnek megfelelő ingatlan- vagy ingóságbiztosítást.

 
Nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a saját tulajdonú lakásban történhet kár! Albérlőként is fontos ugyanezeket a lépéseket végiggondolni. Ide kattintva olvashat arról, mire érdemes ilyen esetben figyelni.

2020 november 20.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.