Lakásbiztosítás alapok: a felelősségbiztosítás

  • lakásbiztosítás
  • felelősségbiztosítás

Lakásbiztosítása a legtöbb otthonnak van, aki pedig rendelkezik lakásbiztosítással, annak valószínűleg nem ismeretlen a felelősségbiztosítás fogalma sem, hiszen ezt például az oldalunkon köthető minden lakásbiztosítási csomag alapfedezete is tartalmazza. Mégis sokszor bizonytalanok az ügyfeleink abban, hogy pontosan milyen káreseményekre érvényes ez a biztosítás, lássuk ezért röviden a tudnivalókat róla!

Mi a felelősségbiztosítás?

Ez a biztosítástípus a másoknak okozott károk megtérítésére szolgál. A gépjárművekre kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítást mindenki ismeri – a lakásbiztosításokba foglalt felelősségbiztosítás lényege ugyanez, csak ez az egyéb, magánszemélyként másnak véletlenül okozott személyi és vagyoni károkat téríti meg.

Milyen esetekben téríthet?

Nem csak autóval lehet balesetet vagy kárt okozni. A lakásbiztosítás által fedezett felelősségi kár tipikus esete például, amikor a társasházban élő biztosítottnál csőtörés történik vagy elromlik a mosógépe, ami az alsó szomszéd(ok) lakásait is eláztatja; vagy éppen a családi ház kertjében kidőlő fa a szomszéd fészerére zuhan rá.

De az ember személyesen is okozhat kárt másoknak: például vendégségben egy rossz mozdulattal lesodorja a tévét, esetleg biciklivel nekimegy valaminek vagy akár nagyobb közlekedési balesetet okoz vele. Ráadásul a kiegészítő felelősségbiztosítás nem csak a biztosított személyek által okozott károkat fedezheti, hanem szülők helyett a kiskorú gyerekük által okozottakat is.

A lakásbiztosítás megkötése során érdemes elolvasni, hogy mi is számít biztosítási eseménynek a felelősségbiztosítás esetében, mert a biztosítók a feltételeikben ezt pontosan meghatározzák.

Mikor nem térít a felelősségbiztosítás?

Vannak bizonyos kizárások, amely esetekben nem kérhető a kár rendezése a felelősségbiztosításra. Ilyen például, ha a biztosított magának vagy a vele egy háztartásban élőnek okoz kárt. Vagyis ha valaki otthon véletlenül leveri a drága vázát vagy a hozzátartozója laptopját teszi tönkre, azt nem fedezi a biztosítás. Ehhez hasonlóan akkor sem térít, ha a sérült vagyontárgy a biztosított használatában, megőrzésében volt a kár idején – erre példa a zeneiskolától kölcsönkapott hangszer, amin a gyerek otthon gyakorol.

Egy másik fontos tudnivaló, hogy az ebtartói felelősséget egyes biztosítók külön kezelik az általános felelősségbiztosítástól. Ezeknél a biztosítási ajánlatoknál általában külön ebtartói felelősség kiegészítő fedezetet lehet választani a csomaghoz.

Milyen értéket térít meg a biztosító?

A lakásbiztosítás a szerződésben foglalt éves limit erejéig téríti meg a felelősségbiztosítási károkat. Súlyos esetben előfordulhat, hogy a kár mértéke ezt meghaladja: például egy társasházi tűzesetben, ahol a tűz akár több szomszéd lakásra is átterjedt. Ilyenkor a térítési limiten túl fennmaradó összeget a károkozótól lehet igényelni, akár peres úton is. Ha több károsult is van, akkor a biztosító a kár arányában fizet nekik kártérítést.

Hol érvényes a lakásbiztosítás felelősségbiztosítási fedezete?

Biztosítótól függ, milyen területre érvényes a felelősségbiztosítás: van, amelyiknél csak Magyarországon, másoknál Európára vagy akár az egész világra kiterjed. Az is előfordulhat, hogy az alapvetően csak Magyarországra érvényes fedezet magasabb díjért kiterjeszthető tágabb területre is.

Ha a biztosítás csak hazánkban érvényes, és a szerződést kötő nem is szeretné azt kiterjeszteni, akkor számára egy külföldi utazás során az utasbiztosítás nyújthat fedezetet a külföldön másnak okozott károkra.

Lakásbiztosítás kalkulátorunkban egyszerűen össze lehet hasonlítani, hogy az egyes ajánlatok milyen térítési limitet tartalmaznak felelősségbiztosítási káreseményekre, de azt is feltüntetjük, melyik csomaghoz választható ebtartói felelősség kiegészítő biztosítás is:

2022 szeptember 05.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.