A lakásbiztosítás a kerékpár biztosítására is jó?

  • lakásbiztosítás
  • lakás
  • kerékpár
  • bicikli

Tavasz vége felé köszönt be igazán a biciklis szezon: persze néhányan közlekednek télen, hóban-fagyban is kerékpárral, a nagy többség ilyenkor veszi elő az addig tárolóban elzárt biciklit, hogy kisebb-nagyobb kirándulásokat tegyen, vagy akár rendszeres közlekedés céljából az autót vagy a tömegközlekedést is kiváltsa vele. A kerékpározásnak azonban megvannak a veszélyei: minden biciklitulajdonos tart például attól, hogy egy nap csak a kerékpár hűlt helyét találja, és a biciklis baleseteknek is lehetnek súlyos következményei. Ebben a cikkünkben a hobbi kerékpárosok számára szeretnénk segítséget nyújtani abban, milyen módon érdemes biztosítani önmagukat és biciklijüket.

Alapvetően háromféle veszély fenyegeti a biciklit és tulajdonosát:

  • a kerékpárt ellopják,
  • a kerékpáros balesetet szenved,
  • vagy a kerékpáros balesetet okoz.

1. A kerékpár biztosítása lopás esetére

Talán sokan nem tudják, hogy a lakásbiztosítások általában a háztartási ingóságok közé sorolják a kerékpárt is, így ha otthonról tűnik el a lakásban vagy a zárt tárolóban lelakatolt bicikli, azt fedezheti a lakásbiztosítás. Aki pedig időnként a kertben teszi le a kerékpárt, annak a lakásbiztosítás szabadban tárolt ingóság fedezete nyújthat nagyobb védelmet, ezt általában kiegészítőként lehet megkötni a lakásbiztosításokhoz.

De mi a helyzet akkor, ha nem otthonról lopják el a biciklit? Hiszen az utcán, a bolt előtt vagy a pályaudvaron hagyva sokkal nagyobb veszélynek van kitéve. Erre egyes biztosítóknál a lakásbiztosításhoz olyan (sporteszköz vagy kerékpár) kiegészítő is köthető, ami az otthonon kívüli lopást fedezi.

Fontos tudni, hogy a biztosítók élhetnek megkötésekkel, például hogy hol és milyen lakattal kell lezárni a biciklit ahhoz, hogy fedezetben legyen (tehát a csak úgy a falnak támasztott bicikli ellopását nem térítik meg). Ezenkívül az éjszaka a szabadban tárolt biciklire általában nem terjed ki a biztosítás, ahogyan az ellopott alkatrészekre sem. Azt is érdemes megnézni a terméktájékoztatóban a biztosítás megkötésekor, hogy az maximum mekkora értékű kerékpárra nyújt fedezetet.

2. Balesetbiztosítás

Aki rendszeresen kerékpározik, annak nem csak lopásra, hanem az esetleges balesetekre is érdemes felkészülnie, hiszen egy biciklis baleset csúnya sérüléseket eredményezhet. Lehetőség van külön balesetbiztosítást kötni, de erre is megoldást jelenthet a lakásbiztosítás balesetbiztosítás kiegészítője, ami kártérítést nyújt például balesetből származó csonttörésre, maradandó egészségkárosodásra vagy halálra. A balesetbiztosítást egyes lakásbiztosítási ajánlatok eleve tartalmazzák, más biztosítóknál kiegészítőként lehet megkötni.

3. Felelősségbiztosítás

Végül pedig olyan eset is előfordulhat, hogy a baleset során a kerékpáros okoz kárt másnak. Egy ilyen kár akár több százezres vagy milliós összegekre is rúghat, ezért jól jöhet a kerékpáros felelősségbiztosítás – ez olyan szerepet tölt be, mint a gépjárművek esetében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. Azaz baleset okozása esetén a biztosítás téríti a károsult kárigényét, viszont ha a kerékpáros nem rendelkezik ilyennel, saját zsebből kell kifizetnie ezt.

A jó hír, hogy a lakásbiztosítás kiegészítő felelősségbiztosítása általában fedezi a kerékpárral okozott kárt is, és ezt a kiegészítőt már a lakásbiztosítások alapcsomagja is tartalmazza.

Összefoglalva tehát a hobbi kerékpárosoknak a lakásbiztosítás fedezetet nyújthat az alapvető, biciklivel kapcsolatos káreseményekre, ezért érdemes átnézni a meglévő biztosítást, hogy tartalmazza-e az ehhez szükséges kiegészítőket, és ha igen, milyen értékig. Ha nem tartalmazza, de szüksége lenne rájuk, aktualizálhatja a biztosítását az említett kiegészítő biztosításokkal, így pedig nyugodtabban és felkészültebben ülhet biciklire.*

Új lakásbiztosítás kötése esetén kalkulátorunkban könnyen összehasonlíthatja a biztosítók ajánlatait, és az egyes lakásbiztosításokhoz köthető kerékpáros kiegészítőket is kiválaszthatja hozzájuk.

 
*Szerződéskötés előtt mindig figyelmesen olvassa el, mire terjed ki az adott biztosító védelme, illetve, hogy milyen értékeket kell kiegészítő elemként hozzáadni alapcsomagjához. A biztosítók biztosítási feltételeit itt találja.

2021 május 21.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.