Lakásbiztosítás hitelfelvétel mellett

  • lakásbiztosítás
  • otthon
  • hitel

Aki jelzáloghitelt vesz fel, az számíthat arra, hogy a hitelt nyújtó bank előírja hozzá a lakásbiztosítás megkötését a fedezetként szolgáló ingatlanra. Ezzel kapcsolatban érdemes tisztában lenni néhány tudnivalóval, de alapvetően nem kell megijedni az ilyenformán „kikényszerített” biztosítástól: sőt, több szabadsága van benne az ügyfélnek, mint azt sokan gondolják.

1. A lakásbiztosítás megkötése a hitelfelvétel során

A hitelhez kötött lakásbiztosítást jellemzően a hitelszerződés aláírásakor, a folyósítás előtt kell megkötni. Ez egy szokásos lakásbiztosításhoz képest néhány dologban különbözik: az egyik, hogy jelzálogjogosultként a hitelnyújtó van megjelölve a biztosítási szerződésben. Azaz kár esetén elvileg a bank kapja meg a kártérítési összeget – a gyakorlatban azonban kisebb, 2-300 000 Ft-os kárig közvetlenül az ügyfél számára fizet a biztosító, e felett szükséges a bank engedélye a kárrendezéshez.

A másik tényező, ami a hitel mellé kötött lakásbiztosításoknál eltérhet egy „sima” lakásbiztosítástól, az a biztosítási összeg. Amikor ingatlanbiztosítást köt valaki, a biztosítási összegnek alapvetően az ingatlan újjáépítési költségével érdemes megegyeznie – ha ennél alacsonyabb összegre köti meg a biztosítást, akkor alulbiztosítja az otthonát. Hitelfelvételnél azonban két másik érték is képbe kerül: az ingatlan forgalmi értéke (amiből a hitelösszeget kiszámítják), illetve maga a hitelösszeg. A bankok jellemzően nem kérik, hogy a forgalmi értékre biztosítsa a tulajdonos az otthonát, azt azonban előírják, hogy minimum a hitel összegét fedezze a megkötött lakásbiztosítás, hiszen az így nyújt megfelelő fedezetet a bank számára (és az ügyfél számára is – így nem fordulhat elő az, hogy pl. egy tűzesetben megsemmisül a háza, és a kár kifizetése után még mindig adós marad a bank felé).

Azonban az ügyfélnek van lehetősége ennél magasabb összegre biztosítania a lakást, ha szeretné: a lényeg, hogy a biztosítási összeg nem lehet alacsonyabb sem a biztosító által ajánlott összegnél, sem a felvett hitel összegénél. Amennyiben a hitelösszegnél magasabb értékre köti valaki a lakásbiztosítást, kár esetén a bank akkor is csak a mindenkori tartozás erejéig jogosult a kártérítési összegre. Másrészt az ügyfélnek ugyanúgy lehetősége van a bank megszabott feltételein túl is átgondolnia, milyen lakásbiztosítást szeretne kötni az ingatlanára: megkötheti ingóságaira is és hozzáadhat minden olyan kiegészítő fedezetet, amit az otthona (és családja) védelme igényel.

Fontos változás lépett érvénybe 2023 májusától, amelynek egyik pontja, hogy a hitelnyújtó intézet köteles Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat (MFO) >> tartalmazó kalkulációt mutatnia az ügyfél számára. De bármilyen lakásbiztosítást is választ az ügyfél, jó tudnia, hogy nem köteles elfogadni a bank által javasolt csomagot, saját maga is összehasonlíthatja a biztosítási ajánlatokat, sőt, például a CLB-n keresztül is megköthethi a hitelfelvételhez szükséges lakásbiztosítását.

2. A lakásbiztosítás megkötése a CLB oldalán

A CLB lakásbiztosítás kalkulátorában kényelmesen, online összehasonlíthatók a lakásbiztosítók ajánlatai (hagyományos és MFO termékek is), és a kiválasztott csomag ugyanitt meg is köthető. Aki hitel mellé köt lakásbiztosítást, annak csak néhány plusz adatot kell megadnia a kötés során: ezek a hitelszerződés száma, a kezdete és lejárta, illetve a hitel összege. Ezen kívül a kalkuláció elején meg kell jelölni azt is, hogy hitelfedezeti záradék szükséges – ezt a banknak kell majd bemutatni, és a többi dokumentummal együtt a szerződő CLB Ügyfélkapu fiókjában lesz megtalálható.

3. Váltás a futamidő alatt?

Sokan nem tudnak róla, de ha a hitelszerződés feltételei megengedik, akkor minden további nélkül lehetséges a biztosítóváltás a futamidő alatt is. Nem kell tehát 10-15 évre beragadni a hitelfelvételnél megkötött lakásbiztosításba, amit az ingatlan az évek alatt feltehetően már jóval meghaladott felszerelésben és értékben is. Ugyanúgy érdemes néhány évente átnézni és aktualizálni a biztosítási szerződést, illetve ha az ajánlatokat újra összehasonlítva lenne megfelelőbb biztosítás, akkor váltani. A váltás menete megegyezik a sima lakásbiztosítások váltásával, ezt ebben a cikkünkben >> foglaltuk össze – természetesen a meglévő szerződés felmondási szabályai érvényesek ezekre a lakásbiztosításokra is. Ezen felül csupán ugyanazokra a szempontokra kell figyelni, mint a hitelfelvétel idején, azaz a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeknek az új biztosításnak is eleget kell tennie. Az új szerződés megkötése után pedig a bankot is értesíteni kell a biztosítóváltásról.

Akár új biztosítást kötne, akár biztosítóváltásban gondolkozik (természetesen a váltási időszakban), a CLB-n keresztül mindkettőt elintézheti kényelmesen, online. Ha pedig segítséget kérne például a hitelfelvételhez kötött lakásbiztosítással kapcsolatban, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz chaten, emailen, telefonon vagy személyesen!

2023 június 29.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.