Kinek kell megkötnie a lakásbiztosítást?

  • lakásbiztosítás
  • lakás
  • ház
  • otthon

A gépjárműveknél sem mindig egyszerű eldönteni, hogy kinek a nevére kell kötni a biztosítást, hiszen nem mindig ugyanaz a tulajdonos és az üzembentartó, esetleg a tényleges használója az autónak. Ingatlanok esetében pedig talán még több tényező jöhet szóba: több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

Kezdjük azzal, hogy milyen speciális esetek lehetnek egy ingatlan tulajdonlásában? Jó pár olyan helyzet van, amik nem is kifejezetten ritkák, sőt, teljesen hétköznapiak:

  • a tulajdonos kiadja a lakását egy bérlőnek,
  • a szülőké a lakás, amiben a gyermekük él - esetleg épp fordítva, a gyerek tulajdona az a ház, amiben a szülei élnek,
  • többen közös tulajdonosai az ingatlannak, például több testvér közösen örökölte azt – de lehet, hogy csak az egyikük él benne,
  • vagy olyan ingatlanról van szó, amiben nem él senki, senki nincs bejelentve oda. Ilyen például akkor is előfordulhat, ha a tulajdonosnak több ingatlanja van, vagy örökölte a házat, de máshol él.

Láthatjuk, hogy nagyon sokféle élethelyzet adódhat, amikor nem egyértelmű, kinek kellene gondoskodnia a lakásbiztosításról, kinek a felelőssége, ez pedig időnként vitákat is tud szülni az érintett felek között.

Ki kösse meg a lakásbiztosítást?

Kezdjük az elején: ki köthet egyáltalán lakásbiztosítást? Erre a válasz, hogy tulajdonképpen bárki, aki az ingatlan megóvásában érdekelt. A biztosítók nem írják elő, hogy tulajdonosnak kell lenni hozzá, vagy hogy abba az ingatlanba legyen bejelentve a szerződő; sőt, még ott sem kell élnie. Egy lakásbiztosítás szerződője lehet tulajdonos vagy annak hozzátartozója, bérlő, haszonélvező is.

Vagyis nem él olyan szabály, hogy a biztosítást kötelező pl. a tulajdonosnak vagy épp a bérlőnek megkötnie. Ha pedig az ingatlannak több tulajdonosa van, nincs előírva, hogy mindegyiküknek közösen kellene fizetnie a lakásbiztosítást. Azonban amelyikük megköti a szerződést, annak kell gondoskodnia a díj befizetéséről, így akár egyedül fizeti, akár a többi tulajdonossal közösen, ezt érdemes előre megbeszélnie az összes érintettnek, hogy biztosan ne legyen belőle félreértés.

Kinek fizet a biztosító kár esetén?

Idáig a biztosítás szerződőjéről volt szó, itt jön viszont képbe a biztosított személye, a kárkifizetés ugyanis alapvetően a biztosítottak számára történik (néhány speciális, pl. bérlői vagy társasházi esetet leszámítva). A biztosított személyeket a szerződés megkötése során adja meg a szerződő: biztosított minden, a szerződésben név szerint megnevezett tulajdonos(társ), haszonélvező, bérlő vagy az ingatlant egyéb jogcímen jogszerűen használó személy. Ez a személy gyakran azonos a szerződővel, de ő a szerződés megkötésekor megjelölhet akár másokat is maga helyett. Ha tehát valaki az adott ingatlanban élő szülei számára köti meg a biztosítást, és őket jelöli meg biztosítottként, akkor kár esetén a szülők jogosultak a kártérítésre. Mivel a lakásbiztosításnak több biztosítottja is lehet, így pl. több tulajdonos esetén mindegyiküket meg lehet jelölni a tulajdoni hányaduk arányában.

Bár a lakásbiztosítást bárki megkötheti, aki érdekelt az ingatlan védelmében, azonban előfordulhat, hogy kár esetén ezt az érdekeltséget valamilyen módon igazolnia kell a biztosító számára. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a közvetlen érdekeltségnél (pl. rokoni kapcsolatnál) távolabbi viszony áll fenn. Több tulajdonosnál pedig, ha a szerződésben csak egyikük van feltüntetve biztosítottként, a biztosító bekérheti a többi tulajdonos hozzájárulását is a kárkifizetéshez.

Bármilyen szereplőként is kötne egy ingatlanra lakásbiztosítást, ezt a CLB lakásbiztosítás kalkulátorában néhány kattintással megteheti. Hasonlítsa össze a biztosítók ajánlatait - köztük több biztosító Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO>>) ajánlatát is - és a kiválasztott csomagot kösse meg egyszerűen, online.

2023 december 07.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.

2023 június 29.
lakásbiztosítás, otthon, hitel

Aki jelzáloghitelt vesz fel, az számíthat arra, hogy a hitelt nyújtó bank előírja hozzá a lakásbiztosítás megkötését a fedezetként szolgáló ingatlanra. Ezek a lakásbiztosítások azonban nem különböznek olyan sokban a többitől, mint azt sokan gondolhatják: mutatjuk, mit kell tudni róluk!