Óvintézkedések a viharral szemben

  • lakás
  • lakásbiztosítás
  • vihar
  • tavasz
  • szél
  • eső
  • ingatlan
  • ingatlanbiztosítás

Előzzünk meg annyi bajt, amennyit tudunk

Ha tehetjük, parkoljunk gépjárművünkkel fedett helyen. Ha nem áll módunkban garázsban tárolni autónkat, vihar esetén fához közel semmiképp ne hagyjuk azt! A letört ágak, esetleg cserépdarabok vagy a szél által felkapott kavicsok csúnya károkat okozhatnak gépjárművünkön.

Érdemes tisztában lennünk az udvarunkban és a házunk körül lévő, főként öreg és nagy fák állapotával – egészségesek vagy korhadtak netán? Van rajtuk olyan ág, ami könnyebben letörhet? Egy erős szélvihar gyökerestől is képes kicsavarni egy fát, hát még ha azt alig kapaszkodik a talajba! Az egyértelműen veszélyesnek nyilvánított fáinkat bölcsebb kivágatni, minthogy értékeinkre dőljenek, ha pedig egy köztulajdonban lévő korhadó fa fenyegeti az utcában lévő ingatlanokat, kérjük a helyi illetékesek segítségét.

Ha családi házban lakunk, a cserepekkel hasonló a helyzet – természetesen nem szükséges ellenőriznünk minden egyes darabot a tetőn, de azokat, amik szintén veszélyes helyre eshetnek vihar esetén (pl. járda, kutyaól, üveg) érdemes tavasz elején megnézni, stabilak-e, hiszen így csökkentjük akár a személyi sérülés kockázatát is.

A könnyen mozdítható kerti bútorokat, dísztárgyakat is tegyük szélvédett helyre; egyrészt, hogy ne sodorja őket olyan messzire a szél, hogy meg sem találjuk, másrészt pedig, ezzel is személyi sérüléseket kerülhetünk el: azért mégiscsak jobb, ha nem repül le erkélyünkről a kempingszék, vagy esik egy járókelő fejére a cserepes muskátli. Ha családi házban élünk, mindenképpen tájékozódjunk, mely kertünkben lévő értékekre terjed ki biztosításunk fedezete, és mik lehetnek kizáró tényezők, amikről bővebben ebben a bejegyzésben olvashat.

Károk a vihar után – most mi tévők legyünk?

Először is rögzítsük fényképeken az állapotot, majd, ha lehetséges, kezdjük el a további károk megelőzését: például, ha víz alá kerül vagy folyamatosan ázik egy helyiség, ahol bútorok és különféle értékek vannak, haladéktalanul el kell kezdeni a kiürítést. Attól ugyanis, ha még napokig áznak értékeink, nem lesz több a kártérítési összeg. Sőt! A biztosítók az elbíráláskor azt is vizsgálják, mennyire volt együttműködő az ügyfél, s megpróbálta-e megelőzni a további értékcsökkenést. A kár helyreállítását csak az indokolt mértékig kezdjük el, a sérült elemeket pedig mindenképpen őrizzük meg a kárfelmérésig.

Rögtön ezután, vagy ezzel párhuzamosan jelentsük kárunkat a biztosító felé - fontos tudnunk, hogy észleléstől számítva 2 munkanap áll rendelkezésünkre, hogy ezt megtegyük; ha ezt elmulasztjuk, a biztosító meg is tagadhatja a kifizetést.

A folyamat következő lépése a helyszíni szemle lesz, amire a kárfelmérőknek 5 napjuk van – ezért is különösen fontos az észlelési állapot fotókon való rögzítése, hiszen ez idő alatt is történhetnek a kár felmérését befolyásoló események.

Egy hasonló káresetnél hamar rájövünk, mennyire hasznos lakásbiztosításunk megléte, hiszen nélküle magunkra maradunk a bajban, akkor is, ha több százezer vagy millió forintos kárunk keletkezett. A viharkárokra a lakásbiztosítások fedezetet nyújtanak, megkötésük pedig egyszerű és kényelmes, hiszen otthonról, akár kanapénk kényelméből is megtehetjük.
Kalkulátorunkban könnyedén és átláthatóan összehasonlíthatja a különböző biztosítók ajánlatait, és kiválaszthatja az Önnek megfelelőt, még mielőtt megtörténne a baj:

2019 március 18.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.