Mit tegyen akkor, ha betörtek a lakásába?

  • lakásbiztosítás
  • lakás
  • betörés
  • besurranás
  • kárrendezés

Otthona a modern biztonságtechnikai eszközök ellenére is lehet betörés áldozata. Ilyenkor nem csak hogy anyagi kár éri, de a biztonságot adó otthonba vetett hit is megrendül. A riasztórendszerek és többpontos zárak elvehetik ugyan az illetéktelenek kedvét a betöréstől, de 100%-os garancia semmire sincs, sajnos a betörők is alkalmazkodtak az új technológiákhoz és kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak. Egy korábbi blogunkban már adtunk néhány tippet arról, hogy védheti meg otthonát a tolvajokkal szemben, most pedig abban szeretnénk segíteni, hogy mit tegyen, ha hazaérkezéskor mégis üresen találta lakását.
A kezdeti pánik természetes, de utána érdemes józan ésszel átgondolni a teendőket és nem tétlenkedni.

A rendőrség értesítése és jegyzőkönyvezés

Az első és legfontosabb teendő a rendőrség értesítése a 112-es vagy a 107-es telefonszámon. A rendőrök kiérkezéséig lehetőleg ne nyúljon semmihez, és próbálja meg tételesen összeszedni, hogy mi hiányzik a lakásból, a kárfizetésnél ugyanis egy fontos szempont (de nem kizárólagos), hogy milyen tárgyak vannak felsorolva eltűntként, illetve azoknak mi volt az értéke.
Ezen kívül számításba kell venni a megrongálódott ajtó és ablakok helyreállítási költségeit is.

Hogyan indítsa a kárrendezést?

Amennyiben rendelkezik lakásbiztosítással, úgy a kár észlelésétől számítva 2 munkanapon belül be kell jelentenie a kárt a biztosítója felé. A bejelentést követő 5 munkanapon belül kerül sor a helyszíni szemlére, majd ezután kezdetét veszi a kárrendezési folyamat.

A kárrendezéshez segítséget jelenthet, ha számlával, esetleg fényképekkel tudja igazolni az eltűnt értéktárgyakat.

Mikor nem számíthat kártérítésre?

Érthető módon a biztosító nagy valószínűséggel el fogja utasítani a kárigényt, ha a tulajdonos tárva nyitva hagyta az ajtót vagy az ablakokat és a betörők egyszerűen csak besétáltak a lakásba. Besurranás esetén - tehát a tolvaj a tulajdonos otthon tartózkodása alatt megtévesztéssel vagy a tulajdonos engedélye nélkül jutott be az ingatlanba, fizethet a biztosító egy bizonyos limitig az ellopott értékek után, azonban csak akkor, ha van erre vonatkozó kiegészítő biztosítása. Vannak olyan esetek, amikor nem állapítható meg egyértelműen, hogy történt-e erőszakos behatolás vagy sem. Ilyenkor független igazságügyi zárszakértőnek kell megállapítani, hogy valóban erőszak hatására engedett-e a zár.

Az is számít, hogy milyen zár volt az ajtón?

A megelőzés részeként fontos, hogy a lakás megfelelő mechanikai és esetleg elektronikai berendezésekkel legyen felszerelve, amelyek nehezítik a bejutás esélyét. Nem kell a legmodernebb riasztórendszerrel rendelkezni, de a biztosítót érdekelni fogja, hogy milyen védelemmel volt ellátva az ingatlan a betörés bekövetkezésekor, így többek között a kiérkező szakértő vizsgálni fogja a zárak milyenségét, azon belül is azt, hogy törésmentes kivitelűek-e. Az újszerű ajtóknál általában már ilyenek vannak, a régebbieknél azonban érdemes ellenőrizni a törésmentes címke meglétét.

A biztosítási feltételekben rögzítve vannak a védelmi szintek, amelyek meghatározzák a maximálisan kifizethető kártérítési összegeket. A meglévő és működő védelmi szintek (zárak, riasztók, kamerák stb.) együttes figyelembevételével, a feltételben meghatározott értékhatáráig vállalja a kockázatot a biztosító és ez befolyásolja a káreseményekért maximálisan kifizethető összeget is.

Annak érdekében, hogy egy betöréses kár után ne fájjon a feje, érdemes a MABISZ által minősített zárakat beszereltetni.

Ne feledkezzen meg arról sem, hogy ha a lakás felújításon esett át, akkor aktualizálja a lakásbiztosítását. Amennyiben az évek alatt új okos TV, értékes számítógép vagy okos otthon rendszer került a lakásba, akkor a berendezés értéke növekedett, azonban ha ez nem szerepel a lakásbiztosításban, akkor a biztosító által becsült pótlási költség alacsonyabb lehet.

Kalkulátorunkban egyszerre több biztosító ajánlatát is összehasonlíthatja, és pár kattintással meg is kötheti az Önnek megfelelőt.

2021 február 11.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.