Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

  • mfo
  • lakásbiztosítás
  • fogyasztóbarát
  • otthonbiztosítás

A lakásbiztosítási csomagok tartalma nagyban eltérhet egymástól, van, amelyik csak alapfedezetet biztosít, de vannak különleges fedezeteket tartalmazó csomagok is. Előfordulhat, hogy valaki a gyakori káresemények ellen szeretne kötni biztosítást és mellé szüksége lenne egy kiegészítő fedezetre is, viszont csak olyan csomagokat talál, amelyek további extrákat is tartalmaznak. Ilyenkor persze a biztosítás díja is magasabb lesz és a szerződő olyanért is fizet, amire egyébként nem lett volna szüksége.

Minősített, családbarát, zöld és digitális

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal a céllal hívta életre a Minősített Fogyasztóbarát rendszerét, hogy az ügyfelek egységes feltételeknek megfelelő és fogyasztóbarát szolgáltatást választhassanak. Ettől a feltételrendszertől a biztosítók csak az ügyfél javára térhetnek el, így garantálva, hogy a termékek könnyen összehasonlíthatók legyenek.

Mire nyújt fedezetet az MFO?

Az alapcsomagban foglalt káresemények a leggyakoribb lakáskárokra nyújtanak fedezetet, melyet a különböző kiegészítő sztenderd fedezetek választásával lehet személyre szabni. Ennek folyamán a lakásbiztosítás csak olyan elemeket fog tartalmazni, amelyre az ügyfélnek valóban szüksége van.

Alapfedezetek:

  • elemi károk mint a tűz, füst és koromszennyezés, villámcsapás és annak másodlagos hatása, vihar, jégverés, felhőszakadás, hónyomás, árvíz, földrengés, földcsuszamlás, kő-, szikla- és földomlás, robbanás, idegen tárgy rádőlése, ismeretlen építmény, ismeretlen üreg beomlása, idegen jármű ütközése,
  • általános, a háztartásokban gyakran előforduló károk mint a vízkár (beázás, kívülről érkező víz, vezetékes vízkár, elfolyt víz), üvegtörés, rongálás és vandalizmus, betöréses lopás, rablás vagy besurranás,
  • felelősségbiztosítás

Ha valaki családi házban lakik, akkor nem biztos, hogy a fenti fedezetek elegendők lesznek számára, hiszen lehet, hogy például az értékes kerti bútorait is szeretne biztosítani. Az MFO terméknél ilyen esetben az ügyfél a több mint 20 sztenderd kiegészítő fedezet közül könnyedén kiválaszthatja a számára megfelelő kiegészítőt.
Fontos megjegyezni, hogy a választható kiegészítők köre eltérhet az egyes biztosítóknál, ezért az MFO termékek esetén is javasolt összehasonlítást végezni.

Mitől fogyasztóbarát?

Az MFO termékek átlátható, digitális és kiszámítható szolgáltatást nyújtanak, így az egyes fedezetek megnevezései minden biztosítónál ugyanazok. A biztosítóval való kommunikáció az elejétől a végéig online történik, tehát gyorsabb és környezettudatosabb is. Amennyiben megtörténik a kár, akkor a kárszemlétől és dokumentumok beérkezésétől fogva, akár már 5 munkanapon belül kifizetésre kerülhet a kártérítés összege.

Mire és ki köthet MFO biztosítást?

MFO biztosítást Magyarország területén lévő, állandóan lakott ingatlanra, melléképületekre, valamint egyéb építményekre (mint pl.: kerítés, autóbeálló, medence) és ingóságokra köthető.

Biztosítást bármely magánszemély köthet, viszont ha valakinek már van meglévő lakásbiztosítása, de lecserélné MFO-ra, akkor azt alapvetően a biztosítása évfordulójára, az évfordulót megelőző 30. napig teheti meg. Emellett 2024-től további egy alkalommal, minden év márciusában is lehetőség van a biztosítóváltásra.

2023 május 15.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.