Így készítsük fel nyaralónkat a tavaszi szezonra

  • nyaraló
  • nyaralóbiztosítás
  • lakásbiztosítás
  • ingatlan

Úgy tűnik, mostanra magunk mögött hagytuk a fagyos éjszakákat és jégvirágos hajnalokat, hivatalosan is az év naposabb szakaszába léptünk. Imádott nyaralónk , ami egész télen úgy hiányzott nekünk, most végre újra birtokba vehető. Ha már elképzeltük, mi mindent csinálunk majd a telken idén, most azokat a teendőket is vegyük számba, amiket téli álmából való szakszerű felébresztéséhez szükséges megtennünk!

Néhány óra alatt eleget tehetünk kötelezettségünknek, ha egy rendezett lista szerint haladunk, mint például az alábbi:

  1. Kezdjünk a kertben; gyakran érzékeny pont a vízakna, ezért először nézzük meg itt, nincs-e benne víz. Olvassuk le a vízórát (is!) – ha nem mutat más értéket, mint elzáráskor és nem látunk egyéb furcsaságot, mint például széttört üveglapot vagy eldeformálódott szerkezetet, valószínűleg rendben vagyunk.
  2. Alaposan járjuk körbe nyaralónkat, nem sérült-e valamelyik fal vagy ablak, és nézzük át a tetőt is, esetleg nem hiányzik-e cserép valahonnét, ugyanis pl. hónyomás vagy vihar következtében jelentős károk keletkezhetnek.
  3. Nézzük meg a kerítéseket, a pincét, padlást esetleg kamrát is, nem rongálódott-e meg a szerkezetük, vagy költöztek be esetleg hívatlan vendégek a hideg elől, például egy nyest- vagy egércsalád.
  4. Ellenőrizzük a nyílászárókat is – győződjünk meg róla, hogy nem törtek vagy surrantak be nyaralónkba távollétünk alatt, és ellenőrizzük, hogy hiányzik-e bármi a leltárból.
  5. A belső átvizsgálás következő lépése legyen a falak és mennyezet mustrája. Keressük egy esetleges beázás jeleit, hiszen ez szokott lenni az egyik leggyakoribb probléma.
  6. Nyissuk meg a vizet, majd folyassuk is jó néhány percig, hogy alaposan ki tudjon tisztulni a vízvezeték, valamint, hogy lássuk, nem sérült-e a mínuszokban. Nézzük meg azt is, forog-e a vízóra, ugyanis ebből láthatjuk, ha az minden elővigyázatosságunk ellenére mégis elfagyott volna. Ha minden jól szuperál, zárjuk el a csapokat, amint a teljes rendszer feltöltött, és vessünk újabb pillantást a vízórára: ha még mindig forog, valószínűleg csőtörés áll a háttérben.
  7. Helyezzük áram alá és ellenőrizzük elektromos berendezéseinket is. Üzembe helyezés előtt egy alapos takarítást portalanítással egybekötve érdemes megejteni, már csak saját kényelemérzetünk növelése miatt is.

Ha tavaszi szemlénk során valamit nem találtunk rendben, célszerű fontossági sorrendben listázni a ezekből következő feladatainkat is. Mindenekelőtt tegyük meg a szükséges kárenyhítő lépéseket, hogy fennálló kárunk tovább ne fokozódjon – például zárjuk el a főcsapot, ha csőtörésünk van. Ezután, amennyiben olyan kárral állunk szemben, amire kiterjed nyaralónk biztosítása, azonnal jelentsük biztosítónk felé, hiszen az észleléstől számítva minél hamarabb cselekednünk kell, hogy megkaphassuk a nekünk járó kártérítést. Készítsünk fotókat is, ha módunkban áll, hiszen az aktuális állapotokról jó, ha van kézzel fogható felvételünk, ha később bármikor szükségünk lenne rá a kárrendezési folyamatban.

Ha nem rendelkeztünk volna nyaralóbiztosítással (más néven nem állandóan lakott ingatlanra kötött lakásbiztosítással), utólag sajnos nem lesz módunk visszamenőleges szerződést kötni, és a korábban keletkezett károkra fedezet igényelni. Azonban a tavaszi árvízveszélyre és a szezonhoz köthető villámcsapásokkal járó viharokra még felkészülhetünk, ha időben kötünk biztosítást ingatlanunkra.

Oldalunkon számos biztosító ajánlata közül válogathat, majd ugyanilyen egyszerűen és gyorsan meg is kötheti az Ön által kiválasztott lakásbiztosítást.

2019 március 04.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.