Húsvétoljunk biztonságban

  • lakás
  • lakásbiztosítás
  • otthon
  • ingatlan
  • ingatlanbiztosítás
  • ünnepek
  • húsvét
  • vihar
  • villám
  • szél
  • eső

Nehezen férünk a bőrünkbe, mióta beköszöntött a tavasz: a jó idő, a soká tartó napsütés és a madárcsicsergés feltették ránk a rózsaszín szemüveget! Már a Húsvét is a nyakunkon van, amikor sokan útra kelünk a hosszú hétvégén, hogy együtt lehessen a család, és hogy néhányan még hódolhassanak a locsolkodás szokásának. Mindezek mellett azonban figyelembe kell vennünk, hogy ez egyúttal a szeszélyes viharok időszaka is. Hirtelen lezúduló hatalmas csapadékmennyiség, orkán erejű széllökések és villámcsapások – mind a tavasz velejárói. Nem kell azért kétségbe esnünk, hiszen akkor is biztonságban tudhatjuk otthonunkat, ha több napra magára hagyjuk azt.
 
Az előrelátó házigazdának érdemes odafigyelnie néhány dologra egy pár napos tavaszi utazás előtt, hogy:
 
Ne menjenek tönkre az elektromos berendezések, ha vihar söpör át a ház fölött. Húzzuk ki a hálózatra csatlakoztatott eszközeinket, mint például televízió, mosógép, szárító, vagy a telefon- és laptoptöltők, nehogy zárlatosak legyenek egy rossz helyre érkezett villámcsapás miatt. A fagyasztóval azonban ezt nem lehet ilyen könnyen megtenni, így ez tipikusan az a kategória, ahol a biztosítás tud csak vigyázni berendezéseinkre.

  • Extra CLB info: a biztosítók különbséget tesznek a villámcsapások okozta károkban. Létezik a közvetlen villámcsapáskár (pl. kéményünkbe csap bele és ledönti az), illetve a villámcsapás hatásából eredő kár (tipikusan a hálózatban keletkezett túlfeszültség miatt meghibásodó elektromos berendezések). A két típusnál a fedezet mértéke eltérő lehet!

Ne ázzon be a lakás. Mindig legyen rendben tetőnk állapota, hiszen egy alapból sérült, hiányos tetőfedés sokkal hamarabb rongálódik meg a szélben, majd ázik be, ráadásul biztosításunk is előírja ennek a feltételnek a teljesítését.

  • Extra CLB info: csukjuk be az ablakokat is – bármikor, ha vihar közeleg, pláne, ha elmegyünk otthonról (ne hagyjuk „bukón” sem)! Ilyenkor ugyanis kiemelt veszélyben vannak a közelben lévő értéktárgyaink, elektromos eszközeink, hiszen ha a mi gondatlanságunkból áznak el és válnak használhatatlanná, nem mindegyik biztosítástípus fog téríteni.

Ne romoljon meg a fagyasztóban az étel. Azt már ismertettük, mi történik, ha tönkremegy a berendezés egy villámcsapás miatt, de közvetetten, az áramkimaradásból is komoly károk keletkezhetnek - a mélyhűtőben tárolt akár több kilónyi ételünk gyorsan kiolvadhat és megromolhat. Eltérő, hogy mekkora kimaradás után, milyen mértékben fizetnek a biztosítók, de tudnunk kell, hogy itt is számíthatunk a segítségükre, ha kötöttünk rá kiegészítő biztosítást.
 
Ne lopják el értékeinket, zárjunk kulcsra minden ajtót, kaput, ahogy az a biztosítási feltételeinkben szerepel, hiszen ez minden esetben feltétele a kártérítésnek, ha kirabolnak minket. Az ablakokat ugyan már becsuktuk a viharokra készülve, de győződjünk meg róla, hogy el is fordítottuk a kilincset! Ne feledjük, a betörések száma gyakran megemelkedik ünnepi időszakokban, így akkor is legyünk elővigyázatosak, ha a locsolkodás alatt csak pár órára hagyjuk el otthonunkat!
 
A tavaszi viharokra való felkészüléshez ebben a bejegyzésben további hasznos tanácsokat talál, ahol további károk megelőzésében is igyekszünk segíteni.

Ha mégis beütött a ménkő

  1. Rögzítsük fényképeken az állapotot, majd, ha lehetséges, kezdjük el a további károk megelőzését.
  2. Jelentsük kárunkat a biztosító felé, észleléstől számítva 2 munkanap áll rendelkezésünkre, hogy ezt megtegyük; ha ezt elmulasztjuk, a biztosító meg is tagadhatja a kifizetést.

Kalkulátorunkban könnyedén és átláthatóan összehasonlíthatja a különböző lakásbiztosítás ajánlatokat, és kiválaszthatja az Önnek megfelelőt, még mielőtt megtörténne a baj:

 
Extra CLB info: Ne feledjük, a lakásbiztosítás nem többszörözhető, így hiába kötünk több biztosítást, minden esetben csak a keletkezett kár mértékét kaphatjuk meg!

2019 április 15.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.