Hogyan védjük meg otthonunkat a tolvajokkal szemben?

  • lakásbiztosítás
  • besurranás
  • besurranó tolvajok
  • tolvaj
  • trükkös csalás
  • trükkös lopás
  • unokázós lopás
  • unokázás
  • otthon
  • védelem

A lakásbiztosítások nem csupán elemi károk esetén lehetnek segítségünkre, de olyan helyzetekben is jó szolgálatot tehetnek, amikor tolvajlás áldozataivá válunk. Ugyan az anyagi kárpótlás tekintetéből nagyon jól tud jönni a biztosítói támogatás, az eszmei értéket nem mindig lehet pótolni, ha nekünk különösen kedves értékektől fosztottak meg minket. Mindezek elkerülése érdekében érdemes előre gondolkoznunk, hogy meg se történhessenek velünk az alábbi balszerencsés esetek - szívleljük meg a következő tanácsokat:

A besurranás

A besurranás szóból már sejthető, hogy ennél a típusú tolvajlásnál általában nem ablak- vagy zárfeltöréses, felfeszítéses betörésekről van szó: sokkal inkább alkalom szülte, gyors fosztogatásokról, amikor a tolvaj lehetőséget lát a kertünkbe, lakásunkba történő könnyed bejutásra és ki is használja azt. Percek alatt pakolhatják össze és vihetik magukkal ilyenkor a mozdítható értékeinket.

Éppen ezért, ezekben az esetekben a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetnünk, hogy a tolvajok ne találják alkalmasnak otthonunkat a behatolásra:

  • Ne hagyjuk nyitva őrizetlenül a nyílászárókat: ez azt jelenti, hogy még éjszakára se hagyjuk nyitva például a rács nélküli földszinti vagy pinceablakot, de akkor sem, ha csak elszaladunk a boltba 10 percre. A kertkaput érdemes akkor is kulcsra zárni, ha otthon tartózkodunk, de tegyünk így a bejárati és teraszajtóval is, ha hátul tevékenykedünk a kertben.
  • Ápoljunk jó kapcsolatot szomszédjainkkal, hogy egy gyanús, idegen bámészkodótól bátran meg merjék kérdezni, segíthetnek-e valamiben, ha nem vagyunk otthon, és tájékoztassanak minket is az esetről.
  • Szereltessünk fel kamerát vagy „ál-kamerát”, amely ugyan felvételt nem tud készíteni, de már puszta látványa is elijesztheti a tolvajokat.
  • Szereljünk fel akasztós biztonsági láncot vagy hevedert, ami belülről plusz védelem, ha nem zárnánk kulcsra az ajtót.
  • Semmiképp ne tartsuk szem előtt értékeinket, főleg ne a bejárathoz közel vagy nappaliban, esetleg hálószoba éjjeliszekrényében, ahol a tolvajok először keresnék, vagy szinte belebotlanának. Ez a tárcára, készpénzre, slusszkulcsra is igaz!

Trükkös csalók

Évről évre kacifántosabb próbálkozásokról hallani, miként igyekeznek bejutni otthonainkba (főként az idősebb korosztálynál) az úgynevezett „trükkös csalók”, ezért összegyűjtöttük azokat a gyakori történeteket, melyekkel szeretettel rukkolnak elő, hogy megtévesszenek bennünket és megszerezzék pénzünket. Mindenképpen tájékoztassuk ezekről idősödő családtagjainkat is, hogy ők is felkészülhessenek az átverési kísérletekre:

  1. Azt állítják, az egyik szolgáltatótól érkeztek (víz, gáz, vagy elektromos áram stb.) és körül kell nézniük a lakásban, például mérőórát ellenőrizni. Ha beengedjük őket, elképzelhető, hogy munkadíjat követelnek tőlünk vagy egyszerűen zsebre teszik értékeinket és kifutnak a lakásból.
    Megoldás: a szolgáltatók valódi munkatársai igazolni tudják magukat hivatalos igazolvánnyal, illetve mi is rákérdezhetünk bátran a telefonos ügyfélszolgálatukon, hogy valóban ők küldtek-e kollégát. Azt is jegyezzük meg, hogy ezek a szolgáltatók sosem kérnének helyszíni, készpénzes díjfizetést, kizárólag a központi számlájukra várnak befizetéseket!
  2. Nyereményjátékkal kecsegtetnek akár személyesen, akár telefonon, miszerint ha egy kis összeget kifizetünk vagy átutalunk részükre, garantáltan visszaküldik annak sokszorosát – aminek a vége természetesen az, hogy eltűnnek a pénzünkkel.
    Megoldás: Soha ne higgyünk az ilyen megkeresésekben - ha nem akarjuk azonnal lecsapni a telefont, kérjük el a nyereményjáték hivatalos szabályzatát és részleteit akár postán akár e-mailben, ellenőrizzük, hiteles-e, de soha ne fizessünk be összeget a részvételért, mert az valószínűleg átverés.
  3. Többnyire telefonon keresik fel az idősebb kiszemeltet, ahol elcsukló, síró hangon adják ki magukat az érintett unokájának (vagy unoka barátjának), állítva, az unoka súlyos bajba került, és sürgősen pénzre van szüksége (például balesetet szenvedett, tartozást kell megadnia valakinek azonnal). Ezek az úgynevezett „unokázós csalók” általában a nagyszülők többéves megtakarításait igyekeznek megszerezni, egy-két milliós nagyságrendű összegeket próbálnak eltulajdonítani. A telefonbeszélgetés után futárt szeretnének küldeni a pénzért, aki segít majd, hogy rendezhessék a hirtelen felmerült költségeket.
    Megoldás: Mindig ellenőrizzük az ilyen jellegű hívások hitelességét! Soha ne vegyük komolyan elsőre és ijedjünk meg, inkább telefonon keressük fel a családtagot, akiről szó esett, kérdezzünk körbe a család többi tagjánál is, ők mit tudnak az esetről. Olyan nem létezik, hogy előzetes kifizetés szükséges egy életmentő beavatkozáshoz baleset esetén, még külföldön sem!

Mi hasonló és miben különbözhet a besurranás és az átveréses lopás biztosítási szempontból?

Van biztosító, amely alapfedezetében tartalmazza a besurranást, trükkös lopást, ugyanakkor az is elterjedt, hogy kiegészítő elemként tudjuk hozzáadni az extra védelmet. Ez esetben azonban fontos megjegyeznünk, hogy kizárólag akkor lehetünk jogosultak a kártérítésre, ha például a trükkös lopásnál nem önszántunkból adtuk át a pénzt, hanem tudtunkon kívül/erőszakkal vitték el azt. Ugyanis, ha unokázós vagy nyereményjátékos csalással bírnak rá minket a fizetésre, mely során mi magunk adtuk a tolvaj kezébe vagy utaltuk el számlájára az összeget, biztosításunkra nem számíthatunk. Ha azonban sikerül átvernie valakinek és naivan beengedünk őt lakásunkba, aki kifoszt minket, úgy már jelenthetjük az eseményt biztosítónk felé, természetesen minden esetben rendőrségi feljelentésre hivatkozva!

A CLB online lakásbiztosítás kalkulátorában egyszerre több biztosító lakásbiztosítási ajánlatát is összehasonlíthatjuk, néhány kattintással, otthonunk kényelméből. Tekintsük meg, milyen kiegészítő biztosításokat adhatunk a kiválasztott csomaghoz (esetleg milyen extrákat tartalmaz már önmagában) és kössük meg a nekünk megfelelő konstrukciók szerint!

2020 augusztus 13.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.