Hogyan újítsuk fel okosan kis fürdőszobánkat?

  • lakás
  • lakásbiztosítás
  • fürdő
  • fürdőszoba
  • otthon
  • felújítás
  • építés
  • építkezés
  • szerelés

Hogyan újítsuk fel okosan kis fürdőszobánkat?

Nem minden nap vágunk bele a felújításba, ezért egy ilyen lépésre érdemes alaposan felkészülni, megfelelő mennyiségű kutatómunkát ölni a „nagy projektbe”. Ha a divat nem is változik olyan sűrűn, bármikor eljöhet az idő, amikor már nem szeretnénk tovább nézni az aktuális színeket, a megfakult csempéket és elszíneződött szanitereket. Na de milyen szempontok mentén vágjunk bele, főleg, ha kicsit kisebb, mint ami a lakberendező-katalógusokban szerepel?

Nincs olyan, hogy túl kicsi hely

Legalábbis nagyon ritkán. Elképzelhető, hogy vágyainkból kissé faragni kell, de okos megoldásokkal a legkisebbnek tűnő fürdőszobákból is ki lehet hozni a praktikus maximumot. Trükközhetünk zuhanyzó választásával kád helyett, falba épített tartályú WC-vel (amennyiben az fürdőnkben található), de a mosdótál mérete is sokat nyom a latba. Keskeny falipolcok felhelyezésével kikerülhetjük a méretesebb tárolószekrények szükségességét, de az apró, ám annál nagyobb teljesítményű beépített spot lámpák sem foglalnak helyet. Extra térnövelési csel: minél nagyobb tükör!

A tökéletes csempe

Szerencsére ez mindenkinek mást jelent, itt-ott mégis lehet általánosítani, melyik szerez majd gazdájának több örömet. Örök igazság, hogy a világos színek optikailag tágítják a teret, így kis fürdőszobában érdemes világos színekkel dolgozni, azonban a sötét árnyalatoktól sem kell ódzkodni, egy kontrasztosan kiugró fuga például (akár a klasszikus fehér-fekete páros) életre kelti a legsápadtabb fürdőszobákat is, anélkül, hogy „összenyomná”, nem utolsó sorban pedig egyre divatosabb is. A mintás csempékkel is szabadon játszhatunk a homogén falakon (azért óvatosan, ha fölénybe kerül a minta, az bizony szűkebb tér hatását keltheti!), bátran feldobhatjuk egy-egy díszesebb elemmel, ami kiemelkedik és vezeti a tekintetet.

A csempelapok mérete újabb kérdést vet fel. A színekkel és anyagokkal való bánásmód itt is rengeteg szabad teret enged nekünk, de nem tagadhatjuk: a nagyobb elemek bizonyosan növelni tudnak fürdőszobánk nagyságérzetén. Másik jól bevált trükk a csempelapokkal megegyező színű fuga választása, amellyel ugyanezt a hatást érhetjük el; de vigyázzunk, hosszútávon a legtöbb fuga elszíneződik, még akkor is, ha rendszeresen tisztítjuk.

Na és meddig érjen falunkon a csempével burkolt rész? Eláruljuk: ha nincs mennyezetig húzva, nagyobbnak érződik a belmagasság. Természetesen ahol zuhanyzónk beltere, kádunk oldala a fallal közvetlenül érintkezik, ott érdemes lehet a maximális burkolás mellett döntenünk, máskülönben rövidesen leáztathatjuk a festéket a rendeltetésszerű használat mellett (erre pedig a lakásbiztosítások nem terjednek ki!).

Fénykérdés

Van ablak vagy nincs ablak? Ha van, nagyszerű; minél nagyobb, annál több természetes fény áradhat be rajta, azonban ha nincs, érdemesebb világos alapszínt választani, így kicsit távolabb kerülünk a helyiség kamra-érzetétől. Továbbá, itt is hangsúlyozzuk, pici spotlámpák is be tudják ragyogni a helyiséget!

A padló

Amennyiben a csempénk egyszerűbb, a padlóburkolatban nyugodtan lehetünk merészebbek, eltérhetünk (akár kifejezetten erős kontraszttal) a falakon domináló színtől is, a sötétebb, vagy mintásabb aljzat nem befolyásolja negatív irányba tértágító törekvéseinket.

A kivitelezés

Manapság az egyik legnehezebb dolog pont ráérő, jó szakembert találni. De mégis, járjunk utána kicsit, ha nem szeretnénk meglepődni a munkálatok végeztével, ugyanis egy csúnyán megcsinált fürdőszoba még a legnagyobb jóindulattal sem számít biztosítási eseménynek.

!!! Kevesen tudják, de az építkezések, felújítások különös figyelmet igényelnek biztosítási szempontból. Bizonyos lakásbiztosítások fedezete kiterjed az építési, felújítási időszakokra is, azonban van, hogy külön kell hozzáadatnunk azt alapbiztosításunkhoz, kiegészítő elemként. Saját érdekünkben ezért minden esetben járjunk utána, kell-e tennünk valamit az extra védelemhez! A biztosításokhoz tartozó pontos feltételeket a terméktájékoztatók tartalmazzák. Ez azért különösen fontos, mert az általunk megbízott kivitelező nem biztos, hogy rendelkezik saját felelősségbiztosítással. Ha építés-szerelés kiegészítő biztosítás nélkül áztatjuk el kedvenc alsószomszédunkat, arra bizony nem fizet normál lakásbiztosításunk felelősségbiztosítása, azt magunknak kell rendezni. Továbbá szem előtt kell tartanunk, hogy a társasházi biztosítások sem terjednek ki felújítási munkálatokból származtatott károkra.

Az első időszak új fürdőnkben

Sajnos előfordulhat, hogy mégsem a leglelkiismeretesebb szakembereket bíztuk meg, melyet könnyen észreveszünk: lepotyog a csempe, lehullik a vakolat, kimozdul a helyéről a mosdótál, leesik a falról az üvegpolc. Mire számíthatunk ilyenkor? Az illetékes kivitelezőhöz csak abban az esetben fordulhatunk kártérítésért, amennyiben az rendelkezik felelősségbiztosítással, de ilyen esetben az időtényezőt is figyelembe kell vennünk. Amennyiben 1-2 éven belüli helytelen munkálatok következményeként történt a káresemény (a kivitelező hibájából!), annak felelősségbiztosítása rendezheti a felmerült károkat. Ha azonban sokéves múltra tekint vissza egykori felújításunk, ez a lehetőség nem áll fenn.

Ne fogja az időhiányra: oldalunkon percek alatt összehasonlíthatja számos biztosító lakásbiztosítás ajánlatát és néhány kattintással meg is kötheti az Önnek megfelelőt:

 

2019 január 23.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.