Ha a természet lesújt: elemi károk a lakásbiztosításban

  • lakásbiztosítás
  • lakás
  • otthon
  • elemi kár
  • vihar

Tavaly télen a horvátországi földrengések híre járta be a sajtót, amelynek hatása több helyen még Magyarországon is érezhető volt, idén pedig a szélviharok pusztítanak. Ilyenkor sok kárbejelentés érkezik a biztosítókhoz, ezért különösen fontos téma a lakásbiztosítások elemi kár fedezete, amiről érdemes is szót ejteni, hiszen ha a földrengés ritka ugyan, más természeti katasztrófák gyakran előfordulnak Magyarországon.

Milyen természeti katasztrófákat fedez a biztosítás?

Tűz- és elemi károk összefoglaló névvel illetik az olyan kockázatokat, mint a tűz, robbanás, villámcsapás, földrengés, földcsuszamlás, kő- és földomlás, árvíz, vihar, felhőszakadás, jégverés és a hónyomás.

Szerencsére minden lakásbiztosítás tartalmazza ezeket a kockázatokat alapfedezetként, így egy egyszerűbb biztosítás alapján is jár rájuk a kártérítés.

Amik Magyarországon gyakrabban pusztítanak

Földrengés ugyan nem fordul elő gyakran itthon, nyári viharok azonban annál inkább. Az utóbbi években egyre többször csaptak le olyan viharok nyáron, amelyekben a szélvihar, a villámcsapások, a felhőszakadás vagy sokszor jégeső óriási károkat okozott a házakban.

A szélvihar sok galibát okozhat például a tető lesodrásával vagy egy felkapott és a háznak sodort tárgy által, kérdés viszont, hogy a biztosítók milyen erős szelet tekintenek szélviharnak. Ez általában minimum 54 km/h-s szélsebesség, de egyes biztosítóknál a határérték magasabb is lehet. Viharkár esetén a biztosítók az OMSZ jelentésére hivatkoznak, ez alapján állapítják meg, hogy valóban erős vihar volt-e a kérdéses időben és helyen, jogosult-e kártérítésre a bejelentő. Egy másik kitétel, amire érdemes lehet figyelni, hogy a lakáson belüli huzat miatt ledőlt tévére vagy más kárra nem vonatkozik a viharkár fedezet.

A nyári viharok másik eleme a felhőszakadás, amelyről gyakran látni fotókat és videókat a hírekben, ahogy a hirtelen lezúdult nagy eső az utcákon hömpölyög. A biztosítók az ilyen elöntésből származó károkat fedezik (a pincékre, utcaszint alatti helyiségekre külön kikötések élhetnek).

villámcsapás

Villámcsapásnál kétféle eseményről lehet beszélni: amikor a villám magába a házba csap bele, és emiatt megsérül, esetleg kigyullad az épület vagy a túlfeszültségtől tönkremennek az elektromos berendezések; és amikor egy közeli villámcsapás miatti kisüléstől hibásodnak meg a gépek a házban.

A jégverés esetén a biztosítók alapvetően az épületben, tetőben keletkezett kárt fedezik, illetve azt, ha például az emiatt megrongálódott tetőn át beeső jég a helyiségekben is kárt okoz. Egyes biztosítók pedig az épületek oldalfalában és a redőnyökben okozott károkat is megtérítik.

Minden viharban előforduló elemi kárral kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a szabadban tárolt ingóságokra, például a kerti bútorokra vagy növényekre általában kiegészítő biztosítást kell kötni, ha a biztosítás alapfedezete ezt nem tartalmazza. Azt is tudni kell lakásbiztosítások esetében, hogy az elhasználódásból, karbantartási munkák elmulasztásából, illetve a szerkezeti és felújítási hibákból eredő károkat nem téríti meg a biztosító – ha tehát a tetőhibát nem javíttatta meg időben, és egy nagyobb jégeső bevert rajta, nem számíthat kártérítésre*.

Fontos a megfelelő lakásbiztosítás

Tűz- és elemi károk esetén különösen nagy segítség a lakásbiztosítás, hiszen egy-egy váratlan katasztrófa hatalmas károkat képes okozni a család otthonában, vagy akár teljesen megsemmisítheti azt. Még meglévő lakásbiztosítás esetén is fennáll az a veszély, hogy a lakás alul van biztosítva, vagyis a biztosítás nem fedezi az épület vagy ingóság valós értékét: így egy földrengés vagy vihar esetén a kártérítés nem lesz elég a házat ért sérülések helyreállítására vagy az ingóságok pótlására. Ezért ha a lakásbiztosítását évekkel ezelőtt kötötte meg, azóta pedig jelentősen megnövekedett ingatlanának vagy ingóságának értéke (például a lakása felújításon esett át vagy új berendezésekkel bővült), nézze át és frissítse Ön is lakásbiztosítását. A lakásbiztosítással kapcsolatos alul- vagy felülbiztosítottság veszélyeivel egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk.

 
*Szerződéskötés előtt mindig figyelmesen olvassa el, mire terjed ki az adott biztosító védelme, illetve, hogy milyen értékeket kell kiegészítő elemként hozzáadni alapcsomagjához. A biztosítók biztosítási feltételeit itt találja.  
 
Arról, hogy a szélsőséges viharok hogyan válnak Magyarországon egyre súlyosabb károk okozójává, az alábbi videóban mesélt a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója, Németh Péter:
 

2021 január 18.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.