Garázs, pince, kerti tároló? A melléképületek biztosítása

  • lakásbiztosítás
  • garázs
  • melléképület

Garázs, pince, kerti tároló? A melléképületek biztosítása

Egy családi ház udvarán gyakran találni kisebb melléképületeket, amelyeket érdemes lehet belevenni a lakásbiztosításba. Tipikusan ilyen épület a garázs, a külön bejáratú pince, a kerti tároló vagy a műhely, amelyekben értékes ingóságok is lehetnek.
Fontos megjegyezni, hogy melléképületre önállóan nem lehetséges lakásbiztosítást kötni, így például ha csak egy fészer áll a telken, akkor a tulajdonos nem fogja tudni biztosítani.

Mi számít melléképületnek?

A melléképület kategóriába azok a részben vagy egészben önálló építmények tartoznak, amelyek nem lakhatási célra lettek kialakítva, de a főépülettel azonos helyen találhatók és önálló bejárattal rendelkeznek.
A társasházi lakásokhoz is tartozhat különálló garázs vagy tároló, aminél azt is figyelembe kell venni, hogy azonos címen van-e a társasházzal. Amennyiben más címen van, úgy csak akkor biztosítható, ha az építmény ugyanazon az irányítószámon található, mint a lakásbiztosításban szereplő ingatlan.

Mire terjed ki a biztosítás?

A melléképületnél limitáltabb a fedezeti kör, mint a főépület esetén. A biztosítók elsősorban az elemi károkat térítik meg, mint a tűz vagy a viharkár. A garázs biztosítása esetén külön kiegészítő köthető az ott tárolt autóra, ami olyankor jöhet jól, ha például egy vihar következtében a garázsra dőlt fa megrongálta az autót is. Viszont ebben az esetben sem fizet lopásra vagy rongálásra.
A biztosított ingóságok alatt általában a háztartási ingóságok értendők, így ha különlegesebb tárgy vagy eszköz is van a melléképületben, akkor érdemes a biztosítási feltételekből tájékozódni, hogy kiterjed-e rá a fedezet.
A nagyobb nyári viharoknál előfordulhat, hogy a pincéket elárasztja a víz, viszont fontos tudni, hogy ha a pince melléképületként szerepel a biztosításban és talajszint alatt található, akkor az itt tárolt ingóságok elázása esetén nem fizet a biztosító.

Speciális esetek

Van olyan, amikor egy épületen belül két helyiség is található, például az épület egyik fele garázs, a másik pedig kamra. Ilyenkor azt kell figyelembe venni, hogy külön bejárattal rendelkeznek-e a helyiségek, mert ha igen, akkor két külön melléképületként kell feltüntetni őket a biztosításban.

Egy másik érdekes eset lehet, amikor a garázsban hobbi célra (pl.: kiállításra, versenyre) épített jármű található. Sajnos ilyen esetben egy káreseménynél nem fizet a lakásbiztosítás, mivel ez nem tartozik az általános vagyontárgyak csoportjába, de casco biztosítás ezekre a járművekre is köthető.

Lakásbiztosítás kalkulátorunkban a melléképületeket is hozzáadhatja a kalkulációhoz és összehasonlíthatja az egyes biztosítók ajánlatait:

2023 január 05.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.