Ezért baj, ha nem naprakész a lakásbiztosításunk

  • lakás
  • lakásbiztosítás
  • ingatlan
  • ingóság
  • alulbiztosított
  • felülbiztosított
  • ingatlanbiztosítás
  • biztosítás
  • nyaralóbiztosítás

Évekkel ezelőtt kötöttük lakásbiztosításunkat, aminek rendszeresen fizetjük a díját – hol lehet itt a hiba? Mikor ellenőriztük utoljára, aktuálisak-e még a szerződésében foglaltak? Bővítettük, felújítottuk azóta otthonunkat vagy nyaralónkat? Nagy értékű okos-televíziót vagy egyéb sokat érő tárgyakat vásároltunk, amiket otthon tárolunk? Bizony akkor itt az ideje átnézni ezt-azt, a végén még esetleg spórolni is tudunk majd!

1.Amennyiben érdemes biztosítót váltani

Kezdjük a megtakarítási lehetőségekkel: minden évben érdemes megtekintenünk, milyen aktuális lakásbiztosítás ajánlatokat kínálnak a biztosítók, ugyanis előfordulhat, hogy találunk kedvezőbbet a jelenleginél. Azonban ne feledjük: lakásbiztosítás-váltásra csak évente egyszer van lehetőségünk, évfordulónk előtt legkésőbb 30 nappal fel kell mondanunk a meglévő biztosításunkat ahhoz, hogy másikat tudjunk kötni helyette. Hogy ne maradjunk le a határidőről, egy mozdulattal feliratkozhatunk a CLB lakásbiztosítás-évforduló emlékeztetőjére, így időben figyelmeztetést kapunk majd annak közeledtéről ugyanúgy, mint a CLB ügyfelei, és könnyedén válthatunk, ha az kedvező nekünk.

 

A lakásbiztosítási csomagok között azonban bőven akadnak szolgáltatásbeli különbségek, ezért ne csak a díjakat mérlegeljük! Előfordulhat, hogy egy biztosító ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja olcsóbban, mint meglévő biztosításunk, ilyenkor érdemes váltani. Ha azonban látunk egy feltűnően alacsony díjat, mindenképpen alaposan olvassuk el, mit tartalmaz az a biztosítás, ugyanis lehet, hogy az sokkal kevesebb mindenre nyújt fedezetet, ráadásul a fedezeti összegek is alacsonyabbak lehetnek.
Az alapszolgáltatások (pl. viharkár, földrengés – de csomagonként ez is eltérő lehet!) mellett vegyük figyelembe az elérhető kiegészítő szolgáltatásokat is, hiszen így lehetséges, hogy alacsony (akár havi párszáz forintos) plusz ráfordítással számos extra szolgáltatást kapunk (pl. balesetbiztosítás, autós assistance biztosítás, besurranás-, beázás-, munkanélküliség esetén történő díjátvállalás stb.).

 

Hogyan tudjuk megnézni az ajánlatokat?

Pár perc alatt kiszámolhatjuk a CLB lakásbiztosítás kalkulátorában: csak beírjuk a számításhoz szükséges adatokat, és kész, előttünk a lista. Mindenképpen hasonlítsuk is össze a szimpatikus biztosítási csomagokat, hogy melyik mit tartalmaz, mielőtt kiválasztanánk az újonnan megkötendőt! Ha találtunk a jelenleginél ideálisabbat és a váltás mellett döntünk, a kötés után a CLB segít bennünket, milyen dokumentumokat kell beküldenünk, hogy megszűnjön meglévő biztosításunk és életbe léphessen az új az évfordulót követően.
Egy dologra figyeljünk nagyon: ne csússzunk ki a határidőből. Ha elakadunk, a CLB call centerétől nyugodtan kérhetünk segítséget, sőt, akár visszahívást is.

 

2. Semmi esetre se veszítsünk pénzt lakásbiztosításunkkal!

Bizony gyakorta fordulnak elő olyan hibák, amik miatt kedvezőtlenül járunk egy kárkifizetés során, ezeket azonban egy kis odafigyeléssel könnyedén meg lehet előzni:

  • Ha lakásbiztosításunk kötése óta évek teltek el, bizony lehetséges, hogy az érintett ingatlan már közel sem ugyanannyit ér a piacon, mint pl. 5 évvel ezelőtt. Az ingatlanárak jelentős emelkedést mutattak a mögöttünk álló években, így előfordulhat, hogy az akkor 15 M forintra biztosított ingatlanunk ma már 30 M forintot ér valójában. Miért származhat ebből bajunk? Azért, mert ilyenkor alulbiztosítottak lehetünk. Lássuk példával: ha egy tűzeset során teljes egészében megsemmisül otthonunk, nagyon nem mindegy, mekkora kártérítést fog kifizetni nekünk a biztosító: ha a szerződésünkben 15 M forint a biztosítási összeg, ugyan lehetséges, hogy az éves indexáláskor ez a díj már emelkedett (mondjuk 20 M forintra), azonban közel sem biztos, hogy az ingatlan újjáépítési értékével arányosan (ami 30 M forint). Ebben az esetben előfordulhat, hogy a minket illető kártérítési összeg nem lesz elegendő az újjáépítéshez, így milliókat is veszíthetünk szorult helyzetben.
    Ugyanígy alulbiztosítottak vagyunk, ha a szerződéskötés óta mi magunk adtunk hozzá ingatlanunk, ingóságaink értékéhez: bővítettük azt, hozzáépítettünk, vagy felújítottuk, esetleg teljes nyílászárócserét hajtottunk végre, nagy értékű berendezést vásároltunk. Ezekkel ugyanis szintén nőtt a biztosítandó érték, amit viszont szerződésbe foglalás nélkül nem tud figyelembe venni a biztosító egy esetleges kárkifizetéskor.

  • Az előző példa ellentettje is előfordulhat, azaz felülbiztosítottak is lehetünk, de ezzel a pontatlansággal is csak veszíthetünk. Ha szerződéskötéskor magasabb értéket adtunk/becsültünk meg ingatlanunk értékének (ezáltal magasabb díjat is fizetünk!), egy fentebb említett tűzeset során a kárszakértő felmérése után ki fog derülni, hogy az ingatlan és a benne lévő ingóságok piaci értéke kevesebb, mint a szerződésben szereplőé: a piaci értéknél pedig nem fogunk nagyobb összegű kártérítést kapni. Így mondhatjuk, hogy az emiatt fizetett magasabb biztosítási díj is „kidobott pénz” volt.

Ha új díjkalkulációt végzünk tehát, mindig az aktuális adatokat, értékeket adjuk meg, legyen szó otthonunkról, nyaralónkról vagy egyéb, akár kiadott ingatlanunkról. Ezzel megelőzhetjük, hogy a kelleténél magasabb díjat fizessünk, illetve azt is, hogy baj esetén kevesebbet kapjunk, mint amire szükségünk volna!

 
Az alulbiztosított otthon kockázatait az alábbi videóban is elmagyarázzuk röviden:
 

2020 április 24.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.