5+2 tipp, hogy hűs maradjon lakásunk a kánikulában

  • lakásbiztosítás
  • lakás
  • ingatlan
  • nyár
  • meleg
  • kánikula
  • tippek

Ajtóstul rontott ránk a tomboló nyár a viharokkal teli május után, most pedig már azon kell mesterkednünk, hogy otthonunkon kívül tartsuk a meleget. Több irányba is elindulhatunk, hiszen ki kell tapasztalnunk, melyik a számunkra leghatékonyabban működő megoldás. Vannak módszerek, amikkel átmenetileg ügyeskedhetünk, és vannak, amikkel végérvényesen pontot tehetünk az álmatlanul átizzadt éjszakák végére.
 
Költséghatékony, de működő praktikák:

  1. Sötétítsünk, árnyékoljunk, amennyire csak lehet! Sötétítőfüggöny, roló, redőny – minden jöhet. Reggelente, ha elhagyjuk a lakást, sötétítsük be az ablakokat, ne hagyjuk beszökni napközben a napsugarakat! Így, miután hazaérünk munkából, nem egy szauna fog minket várni a bejárati ajtó mögött.
  2. Szellőztessünk este/éjjel. Mivel a levegő szerencsére hűsebb az éjszakai órákban, érdemes kinyitni az ablakokat, ha aludni térünk – a szúnyoghálóról persze ne feledkezzünk meg, hacsak nem kedveljük a pókok, szúnyogok és egyéb rovarok társaságát. Huzatot is csinálhatunk néhány helyiségben, hogy teljesen cserélődhessen a levegő, de ügyeljünk rá, hogy mi magunk közvetlenül ne legyünk huzatban, hiszen az nem tesz jót egészségünknek.
  3. Igyekezzünk mi magunk minél kevesebb hőt termelni háztartási berendezéseinkkel! Ne nyitogassuk sokat a hűtőajtót, ha nagyon meleg van, hiszen akkor csak még több hőt ad le külső környezetének. Nem érdemes kánikulás napokon órákig járatni a sütőt sem, inkább keressünk alternatív megoldást; egy jó szendvics vagy hidegtál nagy szívességet tehet nekünk. Egy számítógép vagy laptop működése is hőleadással jár, így ha tehetjük, csökkentsük használatukat minimálisra.
  4. Ventilátorral is sokat segíthetünk a helyi akkut hűtésben, főleg, ha több van belőle otthon. Jól ismert módszer, amivel felfokozhatjuk hatását: tegyünk elé jéggel teli (lehetőleg) fém edényt, amely így kellemesen hűteni fogja a keringetett levegőt. (Ha nem szeretnénk kísérletezni, vásárolhatunk speciális jégtartállyal rendelkező ventilátort is az üzletekben.)
  5. Kerüljük a forró fürdőket, hiszen az a hő mellett rengeteg párát is termel, ami nem a barátunk kánikula idején. Napi többszöri, inkább langyos, (aki bírja) hideg vizes zuhanyzással sokkal jobban járhatunk.

 
Tartós megoldások, amik hosszú távon térülnek meg, de akkor nagyon:  

  1. A szigetelés az egyik leghatékonyabb fegyverünk mind a hideg, mind a meleg levegő lakáson kívül tartására, így a jól szigetelt falak hatalmas szívességet tesznek nekünk minden évszakban. A fent említett módszerek is jól szigetelt lakásokban, házakban működnek leghatékonyabban, hiszen a trükkökkel nyert hűs levegő így marad meg legtovább. Ugyan ez nem egy olyan beruházás, amit megvehetünk a sarki boltban és pár óra alatt elintézhetünk, de érdemes előre gondolkodnunk, hogy akár a telet is már felkészülten várjuk, ha módunkban áll – hálásak leszünk a befektetésért!
  2. Természetesen egy klímaberendezéssel gondoskodhatunk legideálisabban a kellemes szobahőmérsékletről, de fontos hangsúlyozni: az igazán hatékony (és költséghatékony!) működéséhez elengedhetetlen a megfelelő szigetelés, hiszen így nem szökik ki a hideg levegő az utcára.

 
+ Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem, mindig kitartóan pótoljuk a folyadékveszteséget! Házi kedvenceinkről is gondoskodjunk felelősségteljesen: folyamatosan biztosítsunk számukra is friss ivóvizet, melyet naponta többször cseréljünk, valamint árnyékos területet, ahol megbújhatnak az égető napsugarak elől!
 
Ha otthonunk felújításába, korszerűsítésébe fogunk, legyen szó például egy teljes körű szigetelésről vagy tetőcseréről, ne feledjük, hogy ingatlanunk értéke ezáltal megnövekszik! Ha nem rendelkezünk még lakásbiztosítással, feltétlenül kössünk, hogy biztonságban tudjuk értékeinket, ha pedig már van lakásbiztosításunk, vizsgáljuk felül azt!
Kalkulátorunkban percek alatt kiszámolhatja, ingatlanának megnövekedett értékével, illetve új berendezéseivel milyen lakásbiztosítás ajánlatokat adnak a különböző biztosítók. Előfordulhat, hogy kedvezőbb ajánlatot talál jelenlegi biztosításánál, ebben az esetben pedig érdemes váltani!

2019 június 18.

Legfrissebbek

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2023 december 07.
lakásbiztosítás, lakás, ház, otthon

Ingatlanok esetében olykor sok szereplős a képlet: lehet több tulajdonos, bérlő, haszonélvező… Kinek kell ilyenkor megkötnie a lakásbiztosítást? És ki fogja megkapni a kártérítést kár esetén? Ebben a cikkünkben ezeken a kérdéseken megyünk végig.

2023 november 28.
lakásbiztosítás, balesetbiztosítás

Sokan talán nem is tudnak róla, hogy egyéb biztosításaik is tartalmazhatnak balesetbiztosítási fedezetet. Pedig számos lakásbiztosítási csomag is tartalmaz balesetbiztosítási elemeket.